Aktivnosti 1990. – 2016.

 
2016.
 • Od 11. ožujka do 11. lipnja održan je proljetni ciklus CROMA EduCare programa koji su pohađali mladi menadžeri iz najuglednijih hrvatskih poduzeća. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta što ga vodi Izvr. prof. dr. sc. Mislav A. Omazić, osmišljena su i organizirana tri projekta – „Budi koristan“, „Tipkajmo zajedno“ i „Bolji ljudi“. Projekti su prezentirani u krugu tvrtke Vetropack Straža d.d. u Humu na Sutli nakon čega su polaznici dobili certifikate i završne potvrde, razgledali pogone i upoznali se s djelatnošću ove uspješne, izvozno orijentirane tvrtke.

 

 • U suradnji s europskim partnerima i Asocijacijom menadžera Crne Gore od 6. do 7. lipnja 2016. godine organiziran je u Bečićima kraj Budve Prvi kongres europskih menadžera te je, na inicijativu HUM-CROMA, usvojena rezolucija temeljem koje će se pristupiti izradi jedinstvenog europskog kodeksa korporativnog menadžmenta. Drugi kongres europskih menadžera održat će se u Hrvatskoj, odnosno u Opatiji od 8. - 10. lipnja 2017.

 

 • HUM-CROMA postaje članom Asocijacije menadžera jugoistične Europe - AMSEE, koja okuplja Asocijaciju menadžera Crne Gore AMM, Asocijaciju menadžera Makedonije MAM, Asocijaciju menadžera BiH AMBiH, Srpsku asocijaciju menadžera SAM i Europsku asocijaciju menadžera EMA. Jedan od glavnih ciljeva uključenja u rad AMSEE je da članovima HUM-CROMA olakšamo ostvarivanje novih kontakata i snažniji networking u regionalnoj poslovnoj zajednici.

 

  • Od 23. rujna do 17. prosinca 2016. održan je jesenski ciklus CROMA EduCare programa koji je pohađala 10. generacija mladih menadžera i poduzetnika. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta pod vodstvom Izvr. prof. dr. sc. Mislava A. Omazića, osmišljeno je i organizirano pet projekata – „Kroz razmjenu ideja i iskustva do novog znanja“, „Pozitivni kanal“, „Razvoj dječje motorike putem specijaliziranih pomagala“, „Zagrebački holding pomaže“ i „Zagrebačko srce“. Projekti su javno prezentirani u krugu tvrtke Solvis d.o.o. iz Varaždina. Nakon prezentacije polaznici su dobili certifikate i završne potvrde, razgledali pogone te saznali pojedinosti vezane uz alternativne izvore energije i izradu solarnih panela.

   

  • Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, 25. studenog 2016. održan je 26. susret CROMA. U sklopu tradicionalnog CROMINOG okupljanja u Hotelu Westin Zagreb, u jutarnjem dijelu programa održano je savjetovanje pod nazivom „Što donosi porezna reforma i smjernice ekonomske politike 2017.“ Uvodno izlaganje održao je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, a panelisti su bili dr. sc. Vlado Brkanić, g. Tomislav Radoš, mr. sc. Gordana Deranja, prof. dr. sc. Mladen Vedriš. Moderator savjetovanja bio je g. Vladimir Ferdelji, dipl. ing. U večernjem dijelu programa dodijeljene su nagrade i priznanja Menadžer godine 2016. 17-orici najboljih hrvatskih gospodarstvenika u 9 različitih kategorija. HUM-CROMA objavila je tom prigodom brošuru Menadžeri i poduzetnici 2016. godine.
   
  2015.
  U sklopu programa CROMA Četvrtkom – 5. svibnja 2015. Igor Čerenšek, mag.psih. i Mirta  Fraisman Čobanov, održali su radionicu „Motivacija iznad ciljeva“. 
   
  Od 6. ožujka do 13. lipnja održan je proljetni ciklus CROMA EduCare programa koji su pohađali mladi menadžeri iz najuglednijih hrvatskih poduzeća. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta, osmišljena su i organizirana tri projekta, a kao dio jednog od projekata u prostorijama HUM-CROMA 11. lipnja 2015. organizirana je izložba četvero studenata zagrebačke likovne akademije.
   
  Dana 30. lipnja 2015. održana je 24. redovna-izborna skupština HUM-CROMA na kojoj je izabran novi Upravni i Nadzorni odbor, imenovani su članovi Suda časti te predsjednik i glavni menadžer udruženja. 
   
  Od 8. rujna do 6. studenog 2015. za polaznike iz URIHO Zagreb održan je In-House program iz društvenog poduzetništva u području ugostiteljske djelatnosti u svrhu pokretanja projekta zapošljavanja i treninga osoba s invaliditetom.
   
  Od 18. rujna do 12. prosinca 2015. održan je jesenski ciklus CROMA EduCare programa koji je pohađala 8. generacija mladih menadžera i poduzetnika. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta, osmišljena su i organizirana tri projekta.
   
  Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović, u suorganizaciji Grada Zagreba, 5. studenog 2015. održan je 5. kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika pod nazivom „Inventura predizbornih gospodarskih programa u svjetlosti smjernica CROMA Masterplana reindustrijalizacije i održivog rasta BDP-a“.
   
  U Podgorici je 17.11.2015. osnovana Asocijacija menadžera jugoistočne Europe čiji su članovi Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Grčka.
   
  Tradicionalni 25. susret CROMA i dodjela nagrada Menadžer godine 2015. održani su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i u suorganizaciji Grada Zagreba, 27. studenog 2015. U 9 kategorija nagradu je primilo 13 najboljih hrvatskih menadžera i poduzetnika.
   
  2014.

  Od 7. ožujka do 14. lipnja održan je proljetni ciklus CROMA EduCare programa koje su pohađali mladi menadžeri i poduzetnici iz cijele Hrvatske. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta osmišljeno je, organizirano i provedeno 6 društveno korisnih projekata.

  HUM-CROMA objavila je prvo svjetsko izdanje knjige Stephena B. Younga “MORALNI KAPITALIZAM II –  načela društveno odgovornog poslovanja za 21. stoljeće” čija je promocija u nazočnosti autora održana 21. svibnja 2014. u Hypo centru Zagreb. U sklopu promocije održano je predavanje i okrugli stol o značenju koncepta moralnog kapitalizma za promišljanje strategija hrvatskog gospodarstva.

  Od 19. rujna do 20. prosinca održan je jesenski ciklus CROMA EduCare programa koje su pohađali mladi menadžeri i poduzetnici iz cijele Hrvatske. U sklopu modula Menadžment društveno korisnog projekta osmišljeno je, organizirano i provedeno 4 društveno korisnih projekata.

  Tradicionalni, 24. susret CROMA, pod pokroviteljstvom predsjednika RH, prof.dr.sc. Ive Josipovića i u partnerskoj suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, održan je 28. studenog u Hotelu Westin Zagreb. U sklopu Susreta održan je u jutarnjem dijelu programa 4. kongres menadžera i poduzetnika, a u večernjem su programu dodijeljene nagrade Menadžer godine 2014. četrnaestorici najboljih hrvatskih gospodarstvenika.

   
  2013.

  Seminar „Novi okviri kaznene odgovornosti direktora i članova NO u društvima“ održali su prof.dr.sc. Petar Novoselec i mr.sc. Esad Čolaković.

  Praktikum „Upravljanje poslovnim rizicima u kontekstu primjene novog financijskog i ovršnog zakona i osobna odgovornost direktora“ održali su odvjetnik Hrvoje Bardek i dr.sc. Guste Santini.

  Praktikum „Upravljanje poslovnim rizicima u kontekstu primjene novog financijskog i ovršnog zakona i osobna odgovornost direktora“ održali su odvjetnik Mićo Ljubenko i pravnica FINE Vinka Ilak.

  Od 1. ožujka do 25. svibnja održan je proljetni ciklus CROMA EduCare programa u kojem je sudjelovalo 17 polaznika.

  Od 20. rujna do 21. prosinca održan je jesenski ciklus CROMA EduCare programa u koje je sudjelovalo 17 polaznika.

  Praktikum „Upravljanje poslovnim rizicima i kazneno pravna odgovornost direktora“ održali su odvjetnik Marko Markić i mr.sc. Esad Čolaković.

  U sklopu 23. susreta CROMA održan je 3. kongres menadžera i poduzetnika pod nazivom „Smjernice ekonomske politike 2014.-2016. i perspektive realnog sektora gospodarstva“.

  Upravni odbor HUM-CROMA objavio je Rezoluciju 3. kongresa menadžera i poduzetnika u kojoj se u četiri točke iznose zajednički stavovi i zaključci sudionika kongresa.

  U sklopu 23. susreta CROMA koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika RH i u partnerskoj suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevcima, 14-orici najboljih gospodarstvenika iz cijele Hrvatske dodijeljene su nagrade i priznanja Menadžer godine 2013.

   
  2012.

  U sklopu programa CROMA četvrtkom organizirano je predavanje Marijana Marenčića „Arhitektura poslovanja“.

  U sklopu programa CROMA četvrtkom organizirano je predavanje Kamila Antolovića „Marketing i društvena odgovornost“.

  U sklopu programa CROMA četvrtkom održano je predavanje prof.dr.sc. Roberta Kopala „Analitičke metode u menadžmentu“.

  U sklopu programa CROMA četvrtkom organizirana je serija od četiri predavanja mr.sc. Branka Paraća „Porezi i oporezivanje“.

  Od 16. ožujka do 30. lipnja održan je proljetni ciklus CROMA EduCare programa iz područja korporativnog upravljanja.

  XXII. redovna izborna skupština HUM-CROMA sazvana je i održana 14. lipnja 2012. g. u Zagrebu.

  2. kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika pod nazivom „Masterplan i stvarnost“ održan je 14. lipnja 2012. u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu.

  U sklopu 22. susreta CROMA, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, prof.dr.sc. Ive Josipovića održana je tematska konferencija: „Novi okviri poduzetničke, profesionalne i kaznene odgovornosti direktora i članova NO u društvima kapitala – što menadžeri i poduzetnici moraju znati o primjeni financijskog, ovršnog i kaznenog zakona“ te je dodijeljena nagrada Menadžer godine najboljim menadžerima i poduzetnicima u 2012. godini.

  2011.

  Održano predavanje dr.sc. Lynne Montgomery pod nazivom „The Future of Ethics“.

  Odvjetnice Tamara Stručić i Dubravka Lacković održale su praktikum „Nadzor i porezni savjeti za menadžere – odvjetnička iskustva i sudska praksa“.

  U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i sudjelovanje više od stotinu sudionika, održan je „Prvi kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika“ na temu „Mi znamo kamo: Masterplan razvoja hrvatskog gospodarstva s fokusom na industrijsku politiku“.

  U sklopu ciklusa p „CROMA četvrtkom“ mr.sc. Vesna Ožanić održala je predavanje „Dinamički razvoj ljudskih potencijala“.

  U sklopu ciklusa „CROMA četvrtkom“ dr. Valatko Kalapoš održao je predavanje „Kreativni (kvantni) menadžment“.

  U sklopu ciklusa „CROMA četvrtkom“ vlp. Milada Privora održala je predavanje „Poslovno ponašanje i protokol“.

  Domagoj Vidaković, MBA, održao je praktikum „EU fondovi – šansa za poduzetnike i korporacije“.

  U sklopu 21. susreta CROMA pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, prof.dr.sc. Ive Josipovića, održana je tematska konferencija „CROMA Masterplan revitalizacije hrvatskog gospodarstva u razdoblju od 2012. do 2016. i inventura izbornih programa“ te je dodijeljena nagrada Menadžer godine najboljim menadžerima i poduzetnicima u 2011. godini.

  Pokrenut je i održan tromjesečni program edukacije iz područja korporativnog upravljanja pod nazivom CROMA EduCare.

  2010.

  Održano je savjetovanje prof.dr. Petra Novoseleca „Kaznena osobna odgovornost članova uprave, upravnog odbora i NO“.

  Održano je savjetovanje mag.oec. Orhana Lujinovića „ Kako učinkovito nadgledati rad i ulaganja u marketing“.

  Održano je savjetovanje odvjetnika Hrvoja Bardeka i Ivane Dominković „Prijevara tijekom pregovaranja – kako ju izbjeći i kako se zaštititi“.

  Održan je seminar mr.sc. Esada Čolakovića „Menadžerski ugovori i otpremnine“.

  Održano je savjetovanje odvjetnika Hrvoje Bardek i Ivane Dominković „Kaznena odgovornost članova uprave i NO, te instrumenti zaštite osobne imovine od profesionalnih rizika“.

  HUM-CROMA je inicirala i koordinirala rad međuresorske Vladine radne skupine s ciljem donošenja Hrvatskog kodeksa korporativnog upravljanja i Nacionalnih standarda za menadžerske ugovore i sustav nagrađivanja članova nadzornih odbora u javnom sektoru i drugim poslovnim organizacijama u kojima država ili organi lokalne samouprave drže pretežiti vlasnički udjel.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH g. Ive Josipovića održan je Susret CROMA 2010. i dodijeljene su godišnje nagrade HUM-CROMA najboljim menadžerima i poduzetnicima.

  2009.

  Održan je seminar mr.sc. Esada Čolakovića „Istina i zablude o menadžerskim plaćama u Hrvatskoj danas“.

  Objavljena knjiga mr.sc. Esada Čolaković „Menadžerski ugovori – modeli, savjeti i praksa“, treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje.

  Održano je savjetovanje mr.sc. Branka Paraća i mr.sc. Esada Čolakovića „Kako sastaviti godišnje izvješće o stanju društva“.

  Održano je savjetovanje Gordane Bažulić, Ozrena Gamulina i Marine Drinković iz HBOR-a te Dušanke Korać iz Volksbank d.d. pod nazivom „Namjenski fondovi, uvjeti i prioriteti kreditiranja HBOR-a u uvjetima recesije“.

  U sklopu programa i podrške HZZ-a u zbrinjavanju tehnoloških i ekonomskih viškova radne snage Ankica Paun Jarallah, Ljiljana Šplat i Kristina Alerić iz HZZ-a održale su savjetovanje „Teške odluke – downsizing“.

  Održan je seminar mr.sc. Esada Čolakovića pod nazivom „Osobna odgovornost članova uprave i NO kod donošenja neuobičajenih odluka“.

  Akademik Jakša Barbić i mr.sc. Esad Čolaković održali su savjetovanje „Osobna odgovornost članova uprave, upravnog odbora i NO“.

  Održano savjetovanje dr.sc. Guste Santinija, dr.sc. Vladimira Prevedena i prof.dr.sc. Davora Pavune „Inventura gospodarskih potencijala RH: proračun 2010., vizija 2020. i upravljanje promjenama“.

  Održano savjetovanje akademika Jakše Barbića i mr.sc. Esada Čolakovića „DOP i osobna odgovornost članova uprave, upravnog odbora i NO“.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH g. Stjepana Mesića održan je Susret CROMA 2009 i dodijeljene su godišnje nagrade HUM-CROMA najboljim menadžerima i poduzetnicima.

  2008.

  Održano je savjetovanje mr.sc. Esada Čolakovića o izboru organizacijskog ustrojstva d.d., d.o.o. i grupe društava kapitala pod nazivom „Upravni odbor i/ili uprava + NO“.

  Održan seminar doc.dr. Petra Miladina s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Što menadžeri i poduzetnici moraju znati u novelama ZTD i ZOO“.

  Prof.dr. Željko Potočnjak, predsjednik Ustavnog suda RH i pročelnik Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održao je seminar „Menadžerski ugovori i radni odnos za članove uprava u društvima kapitala“.

  Objavljena je knjiga „Korporativno upravljanje – osnove dobre prakse vođenja društva kapitala“ autora prof.dr. Jakše Barbića, mr.sc. Branka Paraća, mr.sc. Esada Čolakovića i prof.dr. Vidoje Vujića.

  Prof.dr. Jakša Barbić, mr.sc. Branko Parać, prof.dr. Vidoje Vujić i mr.sc. Esad Čolaković održali su savjetovanje „Dobra praksa korporativnog upravljanja i nacionalni standardi za plaće i nagrade članova uprava, nadzornih i upravnih odbora“.

  Održan je seminar mr.sc. Esada Čolakovića „Menadžerski ugovori za glavne izvršne direktore i organizacija rada upravnih odbora“.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH g. Stjepana Mesića održan je Susret CROMA 2008 i dodijeljene su godišnje nagrade HUM-CROMA najboljim menadžerima i poduzetnicima.

  2007.

  Održan je seminar mr.sc. Branka Paraća „Kako sastaviti financijske izvještaje za poslovnu 2006. godinu – menadžerski pogled“.

  Organiziran je međunarodni simpozij „Moralni kapitalizam – zašto ne?!“uz sudjelovanje Radimira Čačića, Vladimira Ferdeljija, dr. Stephena Younga, prof.dr. Heriberta Schmitza, prof.dr. Jakše Barbića, prof.dr. Josipa Kregara, prof.dr. Darka Tipurića, mr.sc. Esada Čolakovića, Zvonka Magića, lorda Daniela Brennana, prof.dr. Hiroshija Ishida, prof.dr. Yurija Blagova i prof.dr. Ljube Jurčića.

  Održan je seminar Ivice Smiljana „Usklađivanje računovodstvenih politika i korporativnih financija s praksom i propisima EU“.

  Održan je seminar dr.sc. Mirka Bilandžića „Strateško upravljanje poslovnim informacijama i njihova zaštita“.

  Prof.dr. Jakša Barbić i mr.sc. Esad Čolaković održali su seminar i radionicu

  „Korporativno upravljanje, menadžerski ugovori i procesi odlučivanja u d.d., d.o.o. i povezanim društvima“.

  Održan je seminar Michaela LaBrossea „ELP – Etički profil lidera“.

  Održan je seminar i radionica mr.sc. Esada Čolakovića „Korporativno-pravni položaj menadžmenta i neizvršnih direktora u upravnim odborima“.

  Prof.dr. Jakša Barbić i mr. Esad Čolaković održali su savjetovanje „Što nam donose promjene ZTD-a“.

  Održana je Skupština HUNO.

  Zajedno s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu HUM-CROMA je pokrenula edukaciju za članove uprava i nadzornih odbora nerezidente pod nazivom „Legal framework for doing business in Croatia“.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH g. Stjepana Mesića održan je Susret CROMA 2007 i dodijeljene su godišnje nagrade HUM-CROMA najboljim menadžerima i poduzetnicima.

  2006. 

  Održan je seminar mr.sc. Branka Paraća „Poslovna matematika i gramatika“.

  Održano je savjetovanje mr.sc. Esada Čolakovića i Ivice Crnića „Menadžerski ugovori – modeli, savjeti i praksa“.

  Održan je seminar i radionica mr.sc. Esada Čolakovića „Menadžerski ugovori – modeli, savjeti i praksa“.

  Održan je seminar Bryana Bacona “The art of effective execution”.

  Održano je međunarodno savjetovanje „Nacionalni standardi za menadžerske ugovore – iskustva i preporuke“.

  Održano je savjetovanje Stephena Younga „Moralni kapitalizam“.

  Održan je seminar „Ugovori o zapošljavanju izvršnih direktora i projektnih menadžera“.

  Održano je savjetovanje Jacka Hawleya i prof.dr. Josipa Kregara „Etičnost i duhovnost u poslovanju“.

  Održano je međunarodno savjetovanje „Korporacijsko upravljanje i hrvatski nacionalni standardi“.

  U sklopu biblioteke „Kaleidoskop“ objavljene su knjige „Menadžerski ugovori – modeli, savjeti i praksa – drugo i dopunjeno izdanje“ Esada Čolakovića, „Moralni kapitalizam“ Stephena Younga, „Nadzorni odbori – vodič kroz korporativno upravljanje“ autora Jakše Barbića, Esada Čolakovića, Branka Paraća i Josipa Šabana. Objavljena je i knjiga Zvonka Magića „Osnovna načela inteligentne organizacije“.

  Uspostavljena je suradnja s globalnom organizacijom Caux Round Table i potpisan je sporazum o suradnji kroz osnivanje CRT Kluba Hrvatska, kao i protokol o suradnji HUM-CROMA i CRT na području razvoja korporacijskog upravljanja, poslovne etike i edukacije članova nadzornih odbora trgovačkih društava.

  Predstavnici HUM-CROMA aktivno su sudjelovali u radu organa CEC-a i na mnogim međunarodnim projektima sponzoriranim od strane Europske komisije, kao i na savjetovanjima u organizaciji CEC-a.

  Osobito dobra bilateralna suradnja ostvarena je s Udrugom talijanskih menadžera – CIDA, austrijskim udruženjem – WdF-om i slovenskim MAS-om.

  Težište djelovanja 2006. bilo je vezano uz pripreme za izradu i uvođenje hrvatskih, nacionalnih standarda korporacijskog upravljanja.

  Usvojena je Deklaracija o korporativnom upravljanju.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH, g. Stjepana Mesića, održan je Susret CROMA 2006 i proglašeni su laureati godišnjih nagrada HUM-CROMA.

  2005.

  Održan je seminar i radionica dr. Roberta Durasa „Stres – kako održati top performanse?“.

  Održano je savjetovanje Giampaola Centronea „Balanced scorecard“.

  Održano je savjetovanje prof.dr. Jakše Barbića i Marijana Ruždjaka „Princip legalnosti vođenja poslova i odnosi organa trgovačkih društava u sustavu korporacijskog upravljanja“.

  Održan je seminar Giuseppea Sassija „Metode i alati menadžerskog kontrolinga – slučaj Fincantieri“.

  Održano je savjetovanje prof.dr. Jakše Barbića, mr.sc. Esada Čolakovića et al. „Korporacijsko upravljanje i profesionalni status uprave u poduzećima javnog sektora“.

  Održano je savjetovanje prof.dr. Jakše Barbića „Odnosi između organa trgovačkih društava u sustavu korporacijskog upravljanja“.

  Održano je istraživanje i savjetovanje mr.sc. Esada Čolakovića „Istina i zablude u svezi profesionalnog statusa menadžerskih ugovora i plaća uprave u hrvatskom gospodarstvu“.

  Održan je seminar i radionica Bryana Bacona „Kako upravljati samim sobom i drugima u turbulentnim vremenima“.

  Održano je savjetovanje D. V. Pleše, V. Trnokop Tanta, M. Vedriša, Đ. Popijača, J. Barbića, V. Ferdeljija et al. „Menadžment promjena i uloga poslovnih ljudi u procesu priključenja hrvatskog gospodarstva tržištu EU“.

  Članovi UO sudjelovali su u radu međunarodnih savjetovanja u organizaciji CEC-a (Katowice, Bruxelles, Budimpešta), a u sklopu iste aktivnosti održano je i studijsko putovanje u Portugal kojom prigodom je HUM-CROMA primljena za punopravnog člana Europske konfederacije menadžera.

  U Portugalu je zaključen i protokol o suradnji s Udruženjem industrijalaca Portugala (AIP).

  HUM-CROMA bila je suizdavač drugog izdanja knjige prof.dr. Vidoja Vujića „Menadžment ljudskog kapitala“.

  Provedeno je istraživanje o statusu, plaćama i sustavu korporacijskog upravljanja u javnom sektoru. Slijedom istraživanja i savjetovanja na istu temu, Skupština HUM-CROME je usvojila „Deklaraciju o statusu uprave i menadžerskim ugovorima za javni sektor“.

  Provedeno je istraživanje među članovima i partnerima HUM-CROME i potom je izrađena studija o kretanju osnovnih plaća, naknada i nagrada predsjednika i članova uprave za različite djelatnosti unutar hrvatskog gospodarstva, a prema nacionalnoj klasifikaciji Državnog zavoda za statistiku.

  Unaprijeđena je institucionalna suradnja s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom.

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH, g. Stjepana Mesića, održan je Susret CROMA 2005 i proglašeni su laureati godišnjih nagrada HUM-CROMA.

  2004.

  Održano je savjetovanje “Corporate governance – investor relations”.

  Održan je seminar „Multi-brand strategije i politika cijena u okvirima tržišnih pravila Europske unije“.

  Održan je seminar “Introduction to Appreciative inquiry”.

  Kao suizdavač HUM-CROMA je objavila knjige dr. Vidoja Vujića “Menadžment ljudskog kapitala“ i dr. Nermina Sefića „Financije za poduzetnike i menadžere nefinancijaše“.

  HUM-CROMA je sudjelovala u radu niza međunarodnih konferencija CEC-a (Rim, Pariz, Katowice, Drezden, Santa Barbara, Prag, Bruxelles).

  Održan je godišnji Susret CROMA 2004, dodijeljene su nagrade najboljim menadžerima i poduzetnicima godine.

  2003.

  U Zagrebu i Poreču održan je pilot program CROMA Business Academy pod nazivom „Strateško vođenje i menadžment promjena“ kao ogledni tjedan i uvod u EMBA studij što ga je HUM-CROMA pokrenula na jesen iste godine.

  Održano je međunarodno savjetovanje „Vođenje i liderstvo“.

  Održano je međunarodno savjetovanje „Organizacijom do uspjeha“.

  Objavljen je Godišnjak HUM-CROMA 2003./2004.

  Ujesen je započela s radom CROMA Business Academy, upisana je prva generacija studenata, ukupno 52 polaznika EMBA studija.

  Nastavljena je uspješna suradnja s regionalnim udruženjima menadžera iz zemalja Srednje i Istočne Europe.

  HUM-CROMA postala je pridruženi član CEC-a – Europske konfederacije menadžera.

  Održan je tradicionalni Susret CROMA 2003, dodijeljene su nagrade najboljim menadžerima i poduzetnicima godine.

  2002.

  Objavljena je knjiga Esada Čolakovića „Menadžerski ugovori – modeli, savjeti i praksa“.

  U suradnji s Gallup organizacijom organizirano je savjetovanje „Razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima“.

  Održano je savjetovanje „Pozicija i odgovornosti uprave u svjetlosti promjena Zakona o radu i Zakona o obveznim odnosima“.

  Organizirano je studijsko putovanje u Finsku i uspostavljeni su partnerski i prijateljski odnosi sa srodnim strukovnim organizacijama i gospodarskim institucijama.

  Održana je XII. godišnja Skupština na kojoj su izabrani novi članovi upravnog odbora.

  Održano je savjetovanje „Uloga industrijske politike i razvojnih fondova u poticanju konkurentne sposobnosti hrvatskih poduzeća”.

  Međunarodna konferencija „Planiranje Obraza” na kojoj su postavljene temeljne odrednice CROMA Business Academy održana je u Rovinju.

  CROMA je sudjelovala u osnivanju Foruma regionalnih menadžerskih asocijacija na kojem

  se uz CROMU nalaze i menadžerske asocijacije iz Češke (CMA), Slovenije (MAS) i Mađarske (MOSZ).

  Organiziran je Susret CROMA 2002 i dodijeljene su godišnje nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima.

  2001.

  Provedeno je istraživanje o radno-pravnom statusu, plaćama i nagrađivanju menadžmenta u realnom business sektoru te je održano savjetovanje „Istina i zablude o nagrađivanju članova uprave i menadžerskim ugovorima“.

  Organiziran je ciklus seminara o mogućnostima primjene ESOP modela u financijskom restrukturiranju domaćih dioničarskih društava u suradnji s HITA-Consultingom iz Zagreba, a zajedno s Horizontom organizirane su radionice na temu „Društveno odgovorna poduzeća“ (Peter Davis, London) i seminar o ulozi leadershipa i menadžmenta u novoj paradigmi globalne ekonomije (Margaret Whitley, USA).

  HUM-CROMA sudjelovala je u osnivanju i postala članicom Hrvatskog društva za razvoj intelektualnog kapitala.

  Organizirano je studijsko putovanje u Irsku i uspostavljeni su partnerski i prijateljski odnosi sa srodnim strukovnim organizacijama i gospodarskim institucijama.

  Pružena je podrška uredu J.E. Austin Associates da se u suradnji s USAID-om u RH osnuje Hrvatsko vijeće za unapređenje konkurentnosti.

  HUM-CROMA primljena je u Bruxellesu u pridruženo članstvo Europske konfederacije menadžera-CEC.

  Objavljen je Godišnjak HUM-CROMA 2001./02.

  Organiziran je Susret CROMA 2001 i podijeljene su godišnje nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima.

  Prigodom tradicionalnog godišnjeg susreta održano je savjetovanje „Desetljeće razvoja poduzetništva i menadžmenta u hrvatskom gospodarstvu – kako dalje?“.

  2000.

  Održano je savjetovanje „Na raskrižju: razvojna strategija, problemi tekuće ekonomske politike i menadžment promjena“ na temelju provedenog istraživanja na uzorku od 400 članova CROME.

  Organiziran seminar „Razvojna strategija i uloga menadžera i poduzetnika“.

  U koprodukciji s MEP Consultom objavljen prijevod knjige Di Campa „Menadžer 21. stoljeća“.

  Formirane prve web stranice HUM-CROME.

  Pružena je tehnička i savjetodavna pomoć u osnivanju Privredne komore Brčko distrikta (BIH), te Crnogorskog udruženja za menadžment i preduzetništvo s kojim je sklopljen protokol o dugoročnoj suradnji.

  Ostvarena je tehnička i savjetodavna podrška u osnivanju udruženja BH Manager.

  Održan je Susret CROMA 2000. pod pokroviteljstvom predsjednika RH, g. Stjepana Mesića i dodijeljene su godišnje nagrade najboljim menadžerima i poduzetnicima.

  1999.

  Pokrenut je program menadžment konzaltinga kroz CROMA Partner klub (pravni, porezni, informatički i kadrovski savjeti za članove udruženja).

  Održano je savjetovanje s predstavnicima parlamentarnih stranaka uoči izbora za novi zastupnički dom Sabora „Vizije gospodarskih politika i menadžment promjena“.

  Održana je izborna skupština i savjetovanje „Vrednovanje rada, metode nagrađivanja i menadžerski ugovori“.

  Provedeno je istraživanje o statusu i plaćama hrvatskih menadžera.

  U suradnji s Horizontom održano je savjetovanje „Poduzeća kao društveno odgovorni subjekti – Corporate Citizen koncept“.

  Održan je Susret CROMA '99 i dodijeljene su godišnje nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima.

  1998.

  Održano je savjetovanje „Menadžment PDV-a” i usvojena rezolucija o poreznoj politici s prijedlozima Vladi RH za novi sustav i mjesečni ritam obračuna PDV-a.

  Godišnja Skupština usvojila je program menadžerskih licenci i odluku o utemeljenju Međunarodne poslovne škole za menadžere i poduzetnike.

  Održano je međunarodno savjetovanje u suradnji s INSEAD-om „Europski horizont 2000 – izazovi i zamke za hrvatsko gospodarstvo“.

  U suradnji s MEP Consultom objavljena je knjiga V. Sriće „Menadžer i pobjednički tim“.

  Održan je Susret CROMA '98 i dodijeljene godišnje nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima.

  1997.

  Održana je VII. redovna skupština i savjetovanje „Tržište kapitala i menadžment investicijskih fondova”.

  Organizirano je savjetovanje „Menadžerski ugovori i profesionalni status uprave u javnom sektoru”.

  Održana je izvanredna godišnja skupština radi usklađivanja Statuta sa Zakonom o udrugama i savjetovanje „Kodeks profesionalne etike za menadžere i poduzetnike” te Susret CROMA ‘97.

  Izabrani menadžeri godine ‘97.

  1996.

  Održana je redovna izborna skupština i savjetovanje „Menadžeri, poduzetnici i vlasnici – nove definicije i razvojni problemi”.

  Pokrenut je novi klub CROMA Zagreb u Hotelu Sheraton.

  Organiziran je humanitarni koncert J. Carrerasa et al. „Svečanost dobrote u Zagrebu” i ostvarena je donacija od cca 250.000 DM u korist Klinike za dječje bolesti Zagreb te Hrvatske udruge za limfome i leukemiju.

  Održan je Susret CROMA ’96 i međunarodno savjetovanje „Kvaka 22”.

  Dodijeljene su nagrade menadžerima godine.

  1995.

  Održana savjetovanja na temu „Menadžerski ugovor” u Zagrebu, Rijeci i Umagu.

  Usuglašen model menadžerskog ugovora s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskim privatizacijskim fondom i Ministarstvom privatizacije RH.

  Uoči parlamentarnih izbora sazvan je II. gospodarski forum s ciljem prezentacije gospodarskih programa svih političkih stranaka u Hrvatskoj.

  Održano je međunarodno savjetovanje na temu „Izazovi i zamke privatizacije” te Susret CROMA ’95.

  Dodijeljene su nagrade menadžerima godine i dosadašnjim laureatima.

  Ustanovljena je nagrada i fondacija „Anton Nino Cerin” za najbolje hrvatske menadžere mlade generacije.

  1994.

  Organiziran je simpozij „Menadžerski izazov danas – kako dalje?” te savjetovanje ”Menadžment u poduzetničkoj radnoj kulturi” s promocijom knjige V. Sriće „Inventivni menadžer”. Objavljena je knjiga M. Ožanića „Menadžerski izazov”.

  Osnovan je klub u Varaždinu.

  Potpisan je, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Protokol o suradnji sa španjolskom asocijacijom poslodavaca CEOE.

  Održan je Susret CROMA ’94 i redovna izborna skupština, uz izbor novih tijela. Dodijeljena je nagrada „Menadžer godine”.

  1993.

  Usvojen je standardni model menadžerskog ugovora „Ugovor o zapošljavanju menadžera poduzeća”.

  Pokrenut je poslovni magazin „CROMAN”.

  Održano je savjetovanje „Profesionalna etika i status menadžera u hrvatskom gospodarstvu danas.”

  HUM-CROMA bila je jedan od suorganizatora osnivanja Hrvatskog udruženja poreznih obveznika.

  Osnovani su klubovi u Osijeku i Slavonskom Brodu.

  Održan je simpozij „Poduzetništvo i javni menadžment u upravi RH”.

  Objavljen je Godišnjak HUM-CROMA 1993./94.

  Održan drugi Susret HUM-CROMA ’93 uz dodjelu nagrada “Menadžer godine”.

  1992.

  Održan je susret hrvatskih i slovenskih menadžera prigodom gospodarskih implikacija državnog osamostaljenja.

  Održan je međunarodni simpozij „Kako do uspješnog poduzeća” i objavljen zbornik radova. Organiziran je I. gospodarski forum uz prezentaciju gospodarskih programa parlamentarnih stranaka.

  Na inicijativu HUM-CROMA osnovano Hrvatsko udruženje poslovnih konzultanata - CROCA.

  Održan je Susret CROMA ’92 i ustanovljena je nagrada „Menadžer godine”.

  1991.

  Osnovani su klubovi u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Braču, Karlovcu i Šibeniku te regionalni klubovi HUM-CROMA za Istru i Dalmaciju.

  Na inicijativu CROME osnovana su Udruženja menadžera u BiH i Srbiji (UMBiH i UMA).

  Održan je međunarodni simpozij “Konzalting – strategije rukovođenja poduzećima u krizi” i objavljen zbornik radova.

  Održano je međunarodno savjetovanje „U potrazi za vlasnikom” i objavljen zbornik radova.

  1990.

  Održano je međunarodno savjetovanje „Direktor: profesija ili funkcija u tržišnoj ekonomiji”.

  Usvojen je prvi Kodeks profesionalne etike poslovodstva u Hrvatskoj.

  Donesen je prvi model ugovora o obvezama, ovlaštenjima i plaći direktora.