Razgled dvorca Miljana i vinarije Istenič samo za članove HUM – CROMA-e

Razgled dvorca Miljana i vinarije Istenič samo za članove HUM – CROMA-e

49296, Miljana

 

15. lipnja 2023. s početkom u 17.30 sati gospodin Dragutin Kamenski otvorit će vrata dvorca Miljana samo za članove HUM – CROMA-e i upoznati ih s povijesnim razvojem izvrsno očuvanog baroknog dvorca te ih provesti kroz svoju bogatu kolekciju umjetnina koju je kao strastveni kolekcionar pomno birao i skupljao dugi niz godina.

Nakon razgleda dvorca i kapelice posjetit ćemo vrhunsku vinariju Istenič svega 15-ak minuta vožnje udaljena od dvorca Miljana, koja je ujedno i prvo privatno poduzeće u Sloveniji i tadašnjoj Jugoslaviji koje je započelo proizvodnju pjenušca klasičnom metodom gdje ćemo isprobati različite vrsta njihovih nagrađivanih vina Gorem rose, Prestige extra brut, Rumeni muškat extra brut, Rumeni muškat polsuh, Vila rose te poznati pjenušac Barbara.

U predivnom ambijentu vinarije Istenič smještene na obroncima brežuljkastih vinograda, uz degustaciju vina i večeru kroz 4 slijeda lokalnih delicija pridružit će nam se i vlasnica vinarije Barbara Istenič, kći osnivača vinarije Janeza Isteniča i supruge Mihaele, po kojoj je pjenušac Barbara, rođen na dan Barbarinog rođenja i poznat po brojnim osvojenim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima, dobio ime. Uz ugodan razgovor o povijesti i tradiciji izrade vina predviđen je nastavak druženja do cca. 22:30 sata.

Molimo sve zainteresirane da nam potvrde dolazak na mail adresu [email protected] najkasnije do 7. lipnja 2023.

 


 

O dvorcu Miljana i kapelici


Dvorac Miljana smješten je kraj Kumrovca, na samoj granici sa Slovenijom, u blizini rijeke Sutle u Krapinsko – zagorskoj županiji. Dvorac je tijekom tri stoljeća, u više faza, od kojih je najstarija izgradnja sjevernog krila između 1579. i 1603. g., gradila utjecajna plemićka obitelj Ratkaj u čijem je vlasništvu bio sve do kraja 18. stoljeća.

U salonima dvorca nalaze se sadržajem i kvalitetom najvrjednije zidne slike iz doba rokokoa u Hrvatskoj koje neki stručnjaci pripisuju Antonu Lerchingeru. Oslici zidova pokazuju astrološke teme, elemente (vatra, voda, zemlja, zrak), pastoralne prikaze i prpošne scene iz života hrvatskog plemstva tijekom galantnog stoljeća, slikane jednostavnošću japanskog slikarstva. Osim freski, vrlo su vrijedne kalijeve peći iz 18. stoljeća. Dvorac ima status zaštićenog kulturnog dobra te je široj javnosti poznat kao mjesto radnje jedne od najpopularnijih hrvatskih serija „Ponos Ratkajevih“.

Tik uz dvorac nedavno je izgrađeno još jedno vrhunsko djelo moderne arhitekture – visoka bijela kapelica jednostavnih geometrijskih linija. Kapelicu je dizajnirao Álvaro Siza, dobitnik Pritzkera – najprestižnije nagrade u arhitekturi, koju će članovi HUM -CROMA-e također imati prilike posjetiti.

 

 

 


 

O vinariji Istenič

 

Vinarija Istenič i obiteljsko imanje, u kojem dominira prekrasna povijesna kurija uređena u duhu suvremenog dizajna, nalazi se u Staroj vasi na Bizeljskom tik uz hrvatsku granicu. Idilično smještena među brdašca na kojima se nalaze osunčani vinogradi, vinarija Istenič već preko 5 desetljeća njeguje i posebnu pažnju posvećuje pjenušcima.

Janez Istenič, otac proizvodnje pjenušaca u Bizeljskom, Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji, završio je svoju sportsku karijeru i vratio se s prakse iz francuske regije Champagne. Uz naslijeđeni vinograd u Staroj Vesi kupio je staru napuštenu seosku kuću i vinograd te započeo proizvodnju pjenušca klasičnom metodom. Svoj prvi pjenušac nazvan po njegovoj kćeri Barbari proizvodi još od 1968 godine. Od tada odgovarajućom suvremenom tehnologijom vinarija Istenič njedri iznimna pjenušava vina, a o njihovoj kvaliteti rječito govore brojne nagrade i priznanja.

U proteklim su godinama pjenušci iz ove vinarije osvojili 10 šampionskih naslova, preko 60 zlatnih i 39 srebrnih medalja. Među nagradama prvenstveno cijene tri dodjele Prix d’Excellence u Parizu, zlatnu medalju u Veroni te dva šampionska naslova 2005. godine u Ljubljani i Gornjoj Radgoni. Pjenušac Barbara bazni je pjenušac vinarije Istenič s brojim osvojenim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Besplatan Webinar, “Mogućnosti financiranja projekata poduzetnika u 2023. i 2024. godini”