Izbor za menadžera
godine 2021.

08. veljače 2022.


Ovogodišnji laureatidirektorica tvrtke COBE d.o.o. iz Osijeka
KATEGORIJA: Mladi menadžer


Završila Fakultet političkih znanosti u Zagrebu te MBA na Algebri. Izrazito je društveno angažirana –tijekom studija volontira u medijskom obrazovanju djece, članica je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te ujedno članica udruge Osijek Software City kojoj je cilj atraktivnost developerske struke u Osijeku. Od 2016. radi u njemačko – hrvatskoj IT tvrtki COBE koja se bavi izradom softwerskih rješenja te prije dvije godine postaje voditeljica ureda sa 50 talentiranih zaposlenika i studenata koji imaju prosječnu bruto plaću od 13.000,00 kn. Većina klijenata tvrtke su iz Njemačke te COBE izvozi preko 90 % svojih usluga. Dobitnici su nagrade Zlatna kuna za najbolju malu tvrtku u Osiječko – baranjskoj županiji za 2020. godinu.


direktor tvrtke ALATI STUHNE d.o.o iz Pregrade
KATEGORIJA: Mladi menadžer


Miran Stuhne vodi tvrtku Alati Stuhne iz Pregrade koja se bavi proizvodnjom alata za staklarsku industriju. Od 2017. sudjeluje u Upravi, a od 2019. samostalno vodi poduzeće. Pod njegovim vodstvom postignut je izniman rast prihoda te povećanje profitabilnosti tvrtke što je bio kraj uspješnog restrukturiranja. Miran Stuhne aktivno radi i upravlja društveno odgovornim poslovanjem te pomaže lokalnoj zajednici. Iako se njihova industrija smatra uvjetno rečeno “ nečistom” ulažu u tehnologije koje su energetski manje zahtjevne te upotrebljavaju laserske tehnologije radi zamjene ručnog rada čime pokušavaju nadmašiti zakonske okolišne standarde te doseći visoku razinu brige za okoliš.


voditelj odjela Razvoj tvrtke RASCO d.o.o. iz Kalinovca
KATEGORIJA: Projektni menadžer


Marko Kolar - Inženjer je strojarstva te dobitnik nagrade za najboljeg studenta 2009. godine. Godinu kasnije osvojio je i medalju zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje za izuzetna postignuća tijekom studija. Od 2010. do danas napreduje i mijenja razne pozicije unutra tvrtke RASCO od tehnologa do voditelja odjela Razvoja gdje vodi tim od 37 zaposlenika. Do nedavno je kompanija bila usmjerena na proizvodnju opreme za održavanje prometica u zimskm razdoblju. Obzirom na klimatske promjene i sve manjeg broja snježnih dana, Uprava donosi odluku od razvoju novog dijela portfelja uređaja s fokusom na čistilice urbanih površina gradova. U suradnji sa svojim timom, Marko Kolar razvija dvije čistilice (s diesel pogonskim i elektrobaterijskim pogonskim agregatom).


direktor tvrtke S+B Systemtechnik d.o.o. iz Dugopolja
KATEGORIJA: Inozemna poduzeća


Tvrtka S+B Systemtechnik bavi se uslugama razvoja i montaže tehničkih sklopova te strojnom obradom. Izrađuju custom made proizvode na njihovim strojevima te ispituju ispravnost dijelova. Kao Hrvat rođen u Njemačkoj želio je pokrenuti nešto u domovini te osniva kćer poduzeće S+B Systemtechnic u Splitu koja se bavi proizvodnjom instrumenata za mjerenje i navigaciju. Kontinuirano rastu u prihodima i broju zaposlenika te proširuju asortiman proizvoda. Tvrtka je ekološki usmjerena i ulaže u obnovljive izvore energije.


vlasnik i osnivač tvrtke Hermes International d.o.o. iz Sračinca
KATEGORIJA: Poduzetnik godine


Neb Chupin je 2005. osnovao tvrtku Hermes International u Sračincu koja se bavi proizvodnjom i distribucijom ekoloških i prirodnih džemova, namaza I sokova. Hermesovi proizvodi su na domaćem i europskom tržištu najpoznatiji pod imenom Dida Boža, dok su na tržištu SAD-a prezentirani pod brendom Dalmatia. Od malog dućana u Bostonu proširio je poslovanje i uveo svoje proizvode (poglavito džem od smokava) u brojne američke lance supermarketa. Inzistira na najvišoj kvaliteti proizvoda te kontinuirano ulaže u nove proizvode. Ujedno radi na edukaciji kupaca o važnosti organske hrane i smanjenom unosu šećera. Osim ispunjavanja International Featured Standards koji uključuje standarde upravljanja kvalitetom, a u cilju postizanja više razine održivosti poslovanja, Hermes International je u Sračincu u sklopu proizvodnog pogona pokrenuo izgradnju solarne elektrane. Neb Chupin u slobodno se vrijeme bavi glumom i produkcijom, a njegov je život bio ujedno i inspiracija za produkciju filma “The Islander” koji je, netom prije pandemije, sniman u Dubrovniku.


vlasnik i osnivač tvrtke KADING d.o.o. iz Koprivnice
KATEGORIJA: Malih poduzeća


Inženjer strojarstva Domagoj Brlošić dolazi iz tvrtke KADING koja zapošljava pet inženjera koji rade na razvoju i unaprjeđenju postojećih rješenja u industriji kako bi se smanjio štetni utjecaj na okoliš (između ostaloga razvijaju proizvode kojima se smanjuju štetni plinovi na brodovima i industrijskim postrojenjima). Gotovo 95 % prometa tvrtka KADING ostvaruje na tržištima Europe i Kanade. Društveno je angažiran i bio je član radne skupine za normizaciju uređaja za komunalnu djelatnost te tehnička skupina za izradu protokola ispitivanja i testiranja uređaja za komunalnu djelatnost.


predsjednik uprave tvrtke SALVUS d.o.o. iz Donje Stubice
KATEGORIJA: Srednjih poduzeća


Predsjednik je Uprave tvrtke Salvus koja je nastala iz Ljekarni Švaljek, a koje je pokrenuo sa svojom majkom, magistrom farmacije Josipom Švaljek, 1997. godine u Mariji Bistrici. Tvrtka Salvus moderna je regionalna kompanija koja svoje poslovanje temelji na veleprodaji i maloprodaji lijekova, medicinskih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetike. Uz ljekarnički biznis, Salvus grupa te stvara i vlastiti proizvodni portfelj dodataka prehrani, medicinskih proizvoda, kozmetike i lijekova.


direktor tvrtke DILJ d.o.o. iz Vinkovaca
KATEGORIJA: Velikih poduzeća


Diplomirani inženjer strojarstva Dražen Ivezić cijeli je svoj radni vijek proveo u Dilj-u te je rastao i napredovao kroz razne pozicije da bi 2013. preuzeo vođenje tvrtke Dilj. Dilj se bavi proizvodnjom građevinskog materijala – crijepa, opeke i ostalih proizvoda od pečene gline za građevinarstvo. Tvrtku je preuzeo u kriznim vremenima nakon velikog investicijskog ciklusa i globalne krizU, no sa svojim je timom uspio stabilizirati poduzeće, povećati broj zaposlenih, maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete, osvojiti nova tržišta te u izvoz plasirati više od 60% proizvoda.


direktor tvrtke Stražaplastika d.d. iz Huma na Sutli
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO


Cijelu svoju karijeru gradio je unutar iste tvrtke od tehnologa održavanja, rukovoditelja proizvodnje do člana uprave te 2006. godine postaje predsjednikom Uprave. Pod njegovim vodstvom postali su jedna od većih i modernijih tvornica za preradu plastičnih masa u JI Europi. Kao odgovorni prerađivač plastičnih masa, kupcima nude reciklažu proizvoda te vode stalnu brigu o društveno odgovornom poslovanju. Već duži niz godina oko 30 % ukupno prerađene sirovine odnosi se na reciklat. Zapošljavaju 208 ljudi od toga 90 novozaposlenih samo u zadnje dvije pandemijske godine. Kontinuirano rastu u prihodima, a izvoze 70 % proizvoda. Pored uspješne karijere kontinuirano doprinosi zajednici i članje je više sportskih i kulturnih društava. Trenutno obnaša funkciju i predsjednika Županijske komore HGK te Predsjednika udruženja za plastiku i gumu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Održivi leadership u doba pandemije

Panelisti

izv.prof.dr.sc. Velibor Mačkić

Posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju


dr.sc. Tomislav Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja


mr.sc. Ivana Bratanić

Potpredsjednica Agram-a


prof.dr.sc. Nikica Gabrić

Vlasnik i direktor Klinike Svjetlost


Jasminka Horvat Martinović

Predsjednica Uprave Wiener osiguranjaU prvom dijelu događanja, održana je panel diskusija na temu „Održivi leadership u doba pandemije“ kojoj su sudjelovali savjetnik predsjednika RH za ekonomska pitanja, izv.prof.dr.sc. Velibor Mačkić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, potpredsjednica koncerna Agram Ivana Bratanić, predsjednica uprave Wiener osiguranja Jasminka Horvat Martinović i prof.dr.sc. Nikica Gabrić, vlasnik klinike Svjetlost.

U vrlo aktivnoj raspravi, u kojoj je po pojedinim točkama bilo i oprečnih stavova, panelisti su se usuglasili s tezom da

"Leader nije onaj koji vodi dobro firmu, već onaj koji razmišlja van okvira, koji otkriva i stvara novi proizvod, odnosno, da leader svijetli u mraku proječnosti."

U odabiru menadžera godine funkciju članova žirija ove godine obnašali su:

1. Članovi Izvršnog odbora:

2. Prošlogodišnji dobitnici nagrada:

Jasminka Horvat Martinović

predsjednica Uprave Wiener osigaranja Vienna Insurance Group d.d.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade iz kategorije Velika poduzeća


Tomislav Knezović

vlasnik i direktor
Prostoria d.o.o.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Srednja poduzeća


Mario Opačak

član Uprave
Vaillant d.o.o.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Srednja poduzeća


Igor Vlahović

predsjednik Uprave PRESS GLASS d.o.o.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Inozemna poduzeća


Darinko Bago

predsjednik udruge Hrvatski izvoznici

Prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Životno djelo


3. Predstavnik medija:

Miodrag Šajatović

glavni urednik poslovnog tjednika Lider


4. Predstavnica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj:

Mirjana Matešić

ravnateljica HRPSOR-a


5. Predstavnici akademske zajednice:

Dr. sc. Mladen Vedriš


Prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić


SPONZORI: